Bakan Arslan, Azerbaycanlıların Soykırımı Günü’nü andı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Azerbaycan’da 31 Mart, Azerbaycanlıların Soykırımı Günü olarak kabul edilmektedir. Ermeni ve Bolşevik güçler binlerce masum insanı katletti. Bu yüzden 31 Mart “Azerbaycanlıların Soykırımı Günü” olarak anılıyor.

“Ermeni katliamlarının haddi hesabı yok”

Yeni kurulan Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da yayınladığı mesajla “Azerbaycanlıların Soykırımı Günü” nü andı. Dışişleri Bakanı Mehmet Ali Arslan imzalı açıklamada, Ermenilerce yapılan katliamların haddi ve hesabının olmadığı belirtildi.

“Allah bir kez daha bunlara fırsat vermesin”

“Allah bir kez daha bunlara fırsat vermesin” denilen açıklamada şu ifadelere yer verildi;

“1918 yılının Mart ayı Azerbaycan tarihine, acı, gözyaşı ve hüzün olarak yazıldı. Biz bu tarihi asla unutmayacağız ve unutturmayacağız. Azerbaycanlılar, ecdadımız olan şanlı ve şerefli Osmanlı Devleti’nden yardım istemesiyle devreye giren Kafkas İslam Ordusu tarafından kısa sürede Azerbaycan topraklarından Ermeni ve Bolşevik güçleri temizledi ve kardeşimiz Azerbaycan bağımsızlığını kazandı. Bir tarih sahnesinde hep şanla şerefle var olduk onlar ise alçaklıkla ve kahpelikle yer aldılar. Ama onlara artık dur diyecek güç ve kuvvetimiz olmasına rağmen ne kadar adaletli olduğumuzu da hatırlatıyoruz. Azerbaycanlı kardeşlerimizin bu acı gününde benzer acıları yaşayıp günlerini anıyoruz” denildi.

Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mehmet Ali Arslan

Bu tarihi acı anılıyor

Azerbaycan tarihinin kan ve acıyla anılan en hüzünlü günlerinden birisi 1918’de yaşandı. On binlerce masumu, Ermeni ve Bolşevik güçler, Türk ve Müslüman oldukları için katletti. “Azerbaycanlıların Soykırımı Günü” olan 31 Mart’ta bu tarihi acı anılıyor.

1918 yılının Mart ayı Azerbaycan tarihine, acı, gözyaşı ve hüzün olarak yazıldı. 1917 Ekim Devrimi’yle Rusya’da yönetimi ele geçiren Bolşevikler Kafkasya’yı hedef aldı. Bölgenin en önemli noktası, petrol rezervlerine sahip Azerbaycan’dı. Bolşevik yönetimi Bakü’de yönetimi ele geçirmek için Ermeni çeteleriyle iş birliği yaptı. Yüzde 70’inin Ermenilerden oluştuğu ‘Kırmızı Muhafızlar’ Ordusu kuruldu. 30 Mart tarihinde Ermeni kilisesi etrafında toplanan Ermeniler, mahalle baskınları yapmaya başladı. Türk ve Müslümanlara karşı etnik temizlik yürütülüyordu. Guba’da 16 bin, Bakü’de 12 bin Azerbaycan Türkü katledildi.

105 yıldır dinmeyen acı

Osmanlı Devleti’nden yardım istendi. Kafkas İslam Ordusu kısa sürede Azerbaycan topraklarından Ermeni ve Bolşevik güçlerini temizledi. Azerbaycan Türkü bağımsızlığını kazandı. Bakü, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin başkenti oldu. Bağımsızlık, 1920 yılında Sovyet işgaline kadar devam etti. 1918 yılında yaklaşık 100 bin Azerbaycan Türk’ü katledildi.

Azerbaycan halkı bu katliamları hiçbir zaman unutmadı. 26 Mart 1998’de, Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev’in kararıyla 31 Mart ‘Azerbaycanlıların Soykırımı Günü’ ilan edildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bakan Arslan, Azerbaycanlıların Soykırımı Günü’nü andı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir