Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da: Barışı mutlaka getireceğiz

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, çeşitli temaslarda bulunmak üzere önceki gün akşam saatlerinde Diyarbakır’a geldi. Kente geldiği akşam HDP Diyarbakır İl Binası önünde evlat nöbeti tutan ailelerin temsilcileri ile buluşan Kılıçdaroğlu, dün sabah ise  ‘Helalleşme’ programı programına kanaat önderleri ve aralarında Türkan Elçi ile Zeynep Mızraklı’nın da bulunduğu kadınlarla kahvaltı yaparak başladı. Buradan Sur İlçesi’ndeki Melikahmet Caddesine giderek, esnafı ziyaret eden Kılıçdaroğlu, esnafın sorun ve sıkıntılarını dinleyerek,  Dengbej Kültür Evine gitti.

‘DENGBEJLİK KAYBOLMASINI İSTEMEDİĞİMİZ BİR KÜLTÜR’

Kültür evi yetkilisi ve burada bulunan ses sanatçılarıyla bir araya gelen Kılıçdaroğlu, Kürtçe sıtran dinledi. Burada konuşan Kılıçdaroğlu, Dengbej kültürünün çok zengin bir kültür olduğunu ve kaybolmasını istemediklerini vurguladı.  Bunun yaşatılması için verilen mücadelenin takdire değer olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, dışarıya çıkarak basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, “İnşallah hep birlikte Türkiye’nin var olan sorunlarının tamamını çözeceğiz. Hiç endişe etmeyin” diyerek, Dengej evinden ayrıldı.

‘CUMHURİYET HALK PARTİSİ BU BÖLGEYE GELMEDİ FARKINDAYIM’

Sezai Karakoç Kültür Merkezine geçen Kılıçdaroğlu, üye katılım töreninde partililere rozet taktı. Kongre merkezinde konuşan Kılıçdaroğlu, Diyarbakır’da olmaktan, Diyarbakırlılarla beraber olmaktan son derece mutlu olduğunu söyledi. “Yaşadığınız sıkıntıları biliyorum” diyen Kılıçdaroğlu, büyük sıkıntılar yaşanıldığını, bunun farkında olduklarını ifade etti.  Bu ülke huzuru, barışı, kardeşliği bedeli ne olursa olsun mutlaka getireceğini belirten Kılıçdaroğlu, “En önemlisi helalleşmeye ihtiyacı var. Birlikte yapacağız. Dertlerimiz, işsizlik evlerde yoksulluk var. Cumhuriyet Halk Partisi bu bölgeye gelmedi farkındayım. CHP’nin bölgede fazla oyu yok bunun da farkındayım. Ama bunun kabahati Diyarbakırlılarda değil, bunun kabahati bizde. Gelmedik, oturmadık, konuşmadık. Çayınızı, kahvenizi içemedik sofranıza oturmadık. Ankara’da oturduk. Güzel güzel laflar ettik. Niye bize oy vermiyorlar. O istiyorsan gideceksin. Vatandaşın derdini dinleyeceksin. Sofrasına oturacaksın. Çayını içeceksin. Derdini dinleyeceksin ondan sonra ben sizin dertlerinizi çözmeye talibim diyeceksin. Buraya geldim, sizin dertlerinize talibim. Sizin dertlerinizi çözeceğim.”

‘OTURUP KONUŞMALIYIZ’

Genel Başkan Kılıçdaroğlu, üye katılım programının ardından “Kanaat Önderleri, Muhtarlar ve STK Buluşmaları”na katıldı.  Türkiye’nin içinde bulunduğu sorununun herkesin ortak sorunu olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “O zaman var olan sorunları nasıl çözeriz? Bunun anahtarı demokrasidir. Oturup konuşmalıyız. Oturup, konuşurken sağlıklı bir zeminde tartışmamız lazım. Sadce benim dediklerim doğrudur dersek o zaman sorunları çözemeyiz” dedi. 5 siyasi partinin genel başkanlarıyla yaptığı toplantıya değinen Kılıçdaroğlu, “Niçin geldik. Demokrasi, insan hakları, ekmek için geldik. Aş için geldik. İşsizliği nasıl çözeriz onun için geldik. Var olan derin yoksulluğu nasıl değiştirebiliriz, onun için geldik. Sıkıntılar var mı? Var. Dert var mı? Evet var” diye kaydetti.

‘KİMLİKLER BİZİM ŞEREFİMİZDİR’

Kılıçdaroğlu, “Kimlikler bizim şerefimizdir, onurumuzdur. Kimlikleri siyasete bulaştırmak doğru değildir. Öyle bir noktaya getirdiler ki her birimiz komşumuzu sorgulamaya başladık. 6 siyasi partinin genel başkanı bunları bir tarafa bırakacak ülkenin temel sorunlarına odaklanarak sorunları aşmak istiyoruz. Yapacağımız birliktelik Türkiye’yi aydınlığa çıkarabilir, kucaklaştırabilirsek emin olun sadece Türkiye için değil dünyada siyaset tarihini yazan bütün kitaplara bu konu girecektir” diye konuştu.

‘DİYARBAKIR CEZAEVİ MÜZE OLSUN’

Kılıçdaroğlu, konuşmasının devamında ekonomideki gidişat ve kentin ekonomik durumu üzerine durdu. Bölge kentlerine yatırımın az yapıldığına dikkati çeken Kılıçdaroğlu, “Helalleşmeden söz ettim. Toplum olarak helalleşmek zorundayız. Sıkıntılarımız var. Diyarbakır çok yaşadı. Bu bölge büyük sıkıntılar yaşadı. Diyarbakır Hapishanesi’ndeki acılar unutuldu mu? Unutulmadı. Oradaki insanlarla helalleşmemiz lazım. Bunu yapmazsak barışamayız. Haksızlığa uğrayan kişiyle helalleşmemiz lazım. Diyarbakır Hapishanesinin insan hakları müzesine dönüştürülmesi lazım” diye kaydetti.

‘HELALLEŞME AYNI ZAMANDA ADALETTİR’

“Roboski’de öldürülenlerin gencecik evlatlarımız vardı, onlarla da helalleşmemiz lazım” diyen Kılıçdaroğlu, “Helalleşmek, yüzleşmektir. Eğer siz bir kişinin hakkını ihlal etmişseniz helalleşmeniz lazım. Af çıkarmak değil. Helalleşmeniz lazım. Helalleşme aynı zamanda adalettir. Adaleti sağlamaktır. Devletin dini adalettir. Adaletin üzerine titrememiz lazım. Ülkede adalet var mı? Adaleti inşa edeceğiz. Bunun anahtarı demokrasiden geçer. Ben düşündüğümü ifade etmeliyim. Sizler de düşündüğünüzü ifade etmelisiniz. Ama siz düşündüğünüzü ifade ettiniz diye sizi benim hapse atmamam lazım. Tutuklamamanız, gözaltına alınmamanız lazım. Eğer bu olursa o zaman demokrasi de yoktur adalet de yoktur” şeklinde konuştu. 

‘KÜRT SORUNUNU VATANDAŞA SORALIM’

Kılıçdaroğlu, “Pek çok haksızlık görüyoruz. Özgürce tartışamazsak sorunları çözemeyiz. Sorun yoktur. ‘Kürt sorunu yoktur (Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a) diyor. Ona göre yok. Vatandaşa sor bakalım. Var mı yok mu? Sorunu yaşayan biliyorsa, onu dinleyeceksin. Çözeceksin. Sorunu yaşayanı dinlemezseniz sorunu çözemezsiniz” ifadelerini kullandı.

‘SEÇİMLE GELEN SEÇİMLE GİDER’

Kayyum atamalarına da değinen Kılıçdaroğlu,,“Seçimle gelen seçimle gider. Bunu yasal güvenceye bağlamışsanız, bir başka yönetici gelip, belediye başkanını yerine kayyum atayamazsınız” dedi. Kılıçdaroğlu, daha sonra kent programı kapsamında Abdullah Atik tarafından düzenlenen yemeğe katıldı. Özel ziyaretlerde bulunan Kılıçdaroğlu, Gençlik Buluşmaları Toplantısında gençlerle buluştu.

SANİYE DEMİRTAŞ’I ZİYARET ETMESİ BEKLENİYOR

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün ise Dicle Toplumsal Araştırmaları (DİTAM) tarafından düzenlenecek olan ‘Tigris Diyalogları’ toplantısı ile kentteki sivil toplum örgütleri ile bir araya gelecek. Kılıçdaroğlu’nun ayrıca eski HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın annesi Saniye Demirtaş’ı ziyaret etmesi bekleniyor.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kılıçdaroğlu Diyarbakır’da: Barışı mutlaka getireceğiz

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir