Halk kalker ocağı davasını kazandı

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Edirne İdare Mahkemesi, Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde kalker ocağının genişletilmesi için verilen ÇED olumlu kararını iptal etti.

Tabip Odası Lokali’nde ocağa karşı çıkan köy halkının temsilcileri ve davanın avukatı Bülent Kaçar gazetecilerle bir araya geldi. Ocağın çalışmalarının devam etmesine tepki göstererek kapatılması gerektiğini ifade eden Kaçar, ilgili birimleri göreve davet etti.

Kaçar, bakanlığın verdiği ÇED olumlu kararının bilime aykırılığının bilirkişi heyet raporu ile hukuka ve mevzuata aykırılığının da mahkeme kararı ile ispatlandığını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

“Davalı bakanlık yetkililerine sesleniyoruz; gecikmeksizin yargı kararını uygulayın ve çok zararlı olduğu ortaya çıkan bu kalker ocağını derhal kapatın. Doğaya ve dört köye her gün yapılan bu işkenceyi durdurun. Kapasite artışı yapılan ocağın ve tesisin var olan tüm faaliyetlerinin bilime, hukuka ve mevzuata aykırı olduğu, altı ayrı bilimsel disiplinden uzman ve akademisyenlerin ayrıntılı bilirkişi raporuyla ve Edirne İdare Mahkemesi’nin gerekçeli iptal kararı ile sabittir.”

Var olan kırma eleme tesisinin ÇED dosyasındaki taahhütlere aykırı olarak faaliyet gösterdiğini belirten Kaçar, “Hiçbir önlem alınmadan, tesisin çok kirletici şekilde çevreye zarar verdiği keşif ve bilirkişi incelemesi sırasında fotoğraflanmış ve tespit edilmiştir. Bu keyfiliği, ÇED tanımazlığı, denetimsizliği basın ve kamuoyunun dikkatine sunuyoruz. Halen süren bu zulme karşı Edirne Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’nü yapmadıkları denetim görevlerini acilen yerine getirmeleri, idari ve adli işlemler başlatmaları için uyarıyoruz. Yurttaşların gördüklerini yetkililerin görmemesi, bu işletmede denetim yapılmaması, bu doğa sömürüsünün görmezden gelinmesi mümkün değildir. Hukukun ve bilimin üstünlüğüne olan inancımızla, Vaysal Kooperatifi’nin ve Lalapaşa köylülerinin haklı davalarına destek olan herkese sevgi ve saygılarımızı sunuyoruz” diye konuştu.

‘Doğa katliamı yaşanıyor’

Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz da bölgede doğa katliamının yaşandığını ifade ederek, “Herkes bunu görmezden geliyor. Burada yaşama hakkı hepimizin. Doğadaki böceklerin de, çimenin de, ağaçların da. Bazı şeyleri sadece para kazanma olarak görmemek lazım. Para kazanmak uğruna doğa katliamı yapılıyor. Arılar, böcekler hepsi katlediliyor. Tozlaşmadan dolayı üreme olmuyor. Tarımsal olarak kaybımız zaten oluyor ama diğer hayvanların sesi çıkmıyor, onlar konuşamıyor bizim gibi dertlerini anlatamıyorlar ve orada ölüyorlar. Buna artık birinin önlem alması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Kaynak: Gazeteduvar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Halk kalker ocağı davasını kazandı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir