Kırlangıçlar dönüş yaptı!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde yer alan Karaköprü Çayı’nda debinin düşmesiyle birlikte göçmen kuşlar türü olan kırlangıçlar  yuva yapmaya başladı. MA’da yer alan habere göre Çay kenarını mesken edinen binlerce kırlangıç, gagalarıyla taşıdıkları çamur ve çalılardan yuva kuruyorlar.  Aynı zamanda piknik alanı olan çay kenarı, korona salgınından dolayı kimseler uğramıyor. Bu durumu fırsata çeviren kırlangıçlar çok daha rahat ve hızlı hareket ediyorlar. 6 ay boyunca konaklayacak olan kırlangıçlar için yumurtlama dönemidir.

8 saat uçuyorlar

12 yıla kadar yaşayan kırlangıçlar, geniş-sivri kanatlı, çatalkuyruklu ve ötücü özelikleriyle dikkati çekiyor.  Tespit edildiği kadarıyla yaklaşık 100 farklı türü bulunan kırlangıçların en yaygın olanları kaya kırlangıcı, yar kırlangıcı, ağaç, tencere ve kır kırlangıcıdır. Kırlangıçlar kesintisiz 8 saat uçabiliyor.

Kuluçka, yavru ve göç

Yaşamları, beslenmeleri ve göç edişleri hakkında yapılan araştırmalara göre, kırlangıçların, soğuk havalar dışında dünyanın her yerinde yaşamaları mümkün. Sıcaklığın olduğu tüm ülkelerde yaşayan kırlangıçlar, bahar aylarından itibaren göç ettikleri yerlerde kışa kadar yaşamını sürdürüyor. Kışın gelmesiyle birlikte sıcak olan ülkelere göç eden kırlangıçlar, geri geldiklerinde önceki seneden kalma yuvalarında kırık dökük varsa tamir ederler. Yuvaları yok ise yeniden inşa ederler. Kuluçka dönemi sona erdiğinde ise yeni yavrularıyla göçe hazırlığına başlarlar.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kırlangıçlar dönüş yaptı!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir