Fırıncı lar zamdan memnun değil: Kışın ekmek 15 lirayı geçer

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Fırıncı esnafı, ekmeğe yapılan zamlardan memnun kalmadı.

 

Asgari ücretin belirlenmesinin ardından birçok yerde olduğu gibi Diyarbakır’da da ekmeğin fiyatı 10 liraya kadar yükseldi.

Ekmeğe yapılan zammın artan maliyetler karşısında yetersiz olduğunu söyleyen fırıncı esnafı zamdan memnun olmadığını belirtti.

Un, odun ve birçok üründe fahiş fiyat artışlarının yaşandığını belirten fırıncı esnafı Enver Oktekin, “Ekmek 10 lira oldu. Zam olmasın, fiyatlar sabit kalsın ama ekmek 5 lira olsun” diye konuştu.

Fırıncı esnafı memnun değil!

Daha önce devlet destekli fırıncılara satılan tahsis unun satışı durdurulunca fiyatların daha da arttığını söyleyen fırıncı Alattin Ocaklık, “Ekmeğe zam geldi ama maliyetlerimiz de arttı. Devletin fırıncıya destek olarak verdiği tahsis un desteği vardı. Onu vermemeye başladılar. Tahsis un, devletin fırıncılara destek amaçlı indirimli olarak fabrikalara verip, onların da öğütüp verdiği undur. Normalde o onu ucuza almamız gerekirken şimdi o un desteği kesildi. Bu zamdan önce unu veriyorlardı. Yaklaşık bir sene destek gelince biz de ekmeğe zam yapmadık. Ufak tefek artışlar oldu ancak böyle değildi. Tahsis un desteği de buğday sıkıntısı olduğu için veriliyordu. Vatandaş ucuz ekmek alabilsin diye de yapılan bir uygulamaydı. Düşük bütçeli vatandaş için de bizim için de iyiydi” dedi.

 Fırıncı lar: Hasat dönemi una zam yapılıyor

Özellikle hasat öncesi zamların yapıldığını belirten Ocaklık, “Zamdan sonra bizim de maliyetlerimiz arttı. İşçilerin parası, sigortalar diğer tarafta odun fiyatları, un fiyatları iki katına çıktı. Tahsis unu 390 liraya alıyorken şimdi bir çuval unun fiyatı 510 liraya kadar çıktı. Bu da ister istemez tüketiciyi yansıdı. Şu an un sıkıntısı da yok. Üç yıl öncesine kadar hasat zamanı öncesi un çuvalı başına 40 liraya kadar fiyat düşürülürdü. Ancak son üç yıldır hasat sezonunun açılmasıyla zamlar başlıyor. Ekmeğe şu an çok büyük bir zam gelmemiş. Bu zammın içinde işçinin yevmiyesi, un, yakacak zamları, iskonto ödemeleri var. Fırıncıya yine bir şey yok. Ekmeğe zam geldiği gibi çalışan yevmiyesinin artmasını talep eder ve en doğal hakkıdır. Fırıncılık da yavaş yavaş bitiyor. En zor meslek madenciliktir. Ama inanın fırıncılık madencilik kadar zordur. Yazın sıcağında ateş önünde çalışmak çok zor.”

Fırıncı ya Tahsis un verilmeli

Zamlı fiyatların devam etmesiyle ekmek fiyatlarının önümüzdeki zamanlarda yükseleceğini belirten Ocaklık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Odun fiyatları da arttı. Odunun tonunu 1600 liraya alırken şimdi 3000 liraya kadar arttı. Nakliye parası da var.  Şimdilik ekmeğe yapılan zamlı fiyat tam oturmadığı için bir zamdan bahsedilmiyor ama ileriki zamanlarda düşünülür. Ya da devletin destek olarak verdiği tahsis un verilecek. Tahsis un sadece fırıncıya verilmesi gerekirken toptancıda da satılıyor. Denetimsizlikten dolayı bunlar oluyor. Yetkililerin bunları denetlemesi lazım. Haksız kazancın önüne geçilmeli. Seçimden 15 gün önce tahsis un desteği kesildi. Vatandaşlar da haklı olarak fiyatlardan şikayetçi ve tepki gösteriyor. İlkokuldan beri bu işi yapıyoruz. Başka şansımız yok. Un, hamur bulaştı mı bırakmaz seni.”

 Fırıncı esnafı fiyatların sabit kalmasını istiyor

40 senedir fırınlarda ekmek pişiren ekmek ustası Enver Oktekin ise, “Ekmek 10 lira oldu. Biz artık zam olmasın, fiyatlar sabit kalsın ama ekmek 5 lira olsun diyoruz. 8 lira olan ekmek 10 liraya yükseldi. 2 lira büyük bir rakam değil. Tahsis un desteği de kaldırıldı. Oduna zam geldi. Buğday bu sene var ve fiyatlar yine artıyor. Maliyetlerimiz gerçekten arttı. Zam geldiğinde işçiye de yansıması lazım. İşveren işçiye zam yapmak zorunda. İşveren kazanmazsa işçi de kazanmaz. Yine mağdur alan işçi. Daha yaz ayındayız ve vatandaş için bu fiyatlar yüksek. Kış aylarında ekmek 15 lirayı geçer” diye konuştu. (Ekonomi Servisi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Fırıncı lar zamdan memnun değil: Kışın ekmek 15 lirayı geçer

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir