DİSKİ’den Diyarbakırlılara çağrı: Allah rızası için suyunuza sahip çıkın!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Diyarbakır Su ve Kanalizasyon İdaresi (DİSKİ) Genel Müdürü Fırat Tutşi, su tasarrufuna dikkat çekmek amacıyla basın toplantısı düzenledi. İçme Suyu Arıtma Tesislerinde yapılan toplantıya kentte görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları katıldı. Burada konuşan DİSKİ Genel Müdürü Tutşi, Diyarbakır’ın gerek alt yapı gerek üst yapı yatırımlarıyla hızla gelişip büyüdüğünü söyledi

‘Altyapı çalışmalarımızla tüm şehrimizi bir ağ gibi örüyor ve yürütüyoruz’

Yatırımlarını birer birer Diyarbakır’ın hizmetine aldıklarının altını çizen Tutşi şunları söyledi:

“Altyapı çalışmalarımızla tüm şehrimizi bir ağ gibi örüyor ve yürütüyoruz, depolarımızla pompa istasyonlarımızla su arzı güvenliğini sağlıyoruz.  Atıksu Arıtma tesislerimizle çevreyi koruyor. Enerji tesislerimizle ve tüm çalışanlarımızla şehrimize ihtiyacın ötesinde temiz ve kesintisiz içme  suyunu, tüm Diyarbakır’ımıza temin ediyoruz. Temiz içme suyu arıtma ve temin merkezlerimiz 3m³/sn’ye göre projelendirdi. Günlük 280.000 m³’ün üzerinde temiz su üretiyoruz. Ortalama 22.000 m³ su da gözeli kaynağımızdan alıyoruz. Bu da demek oluyor ki biz günlük 302.000 m³ su üretiyor; 338.899 abonemize 1.040.000 hemşehrimize her gün kesintisiz temiz içme suyu temin ediyoruz, edebiliyoruz.”

“Su varlığında sıkıntımız yok”

Kentte yanlış ve bilinçsiz bir su tüketimi sorunu olduğunu vurgulayan Tutşi, “İnsanların içecek su bulamadığı, Dünya’nın su kıtlığından bahsettiği bu çağda; Bereketli Dicle’mizle, barajlarımızla, kusursuz çalışan tesislerimiz ve tüm şehri saran şebeke ağlarımızla su varlığında hiçbir sıkıntımız yok. Su zengini, suyla bereketlenmiş bir memleketimiz var. Buna rağmen özellikle yaz aylarında, havaların aşırı sıcak geçtiği bu 1-2 aylık dönemde su kesintileriyle mücadele ediyoruz.  Bunun sebebi çok basit. Verilerimizle sabit. Bizim kaynak yetersizliğimiz yok, bizim bilinç yetersizliğimiz var. Aşırı ve yanlış su tüketimi sorunumuz var. Kıymetli basın mensuplarımız, sizler bizim hemşehrilerimizle aramızdaki köprüsünüz. Sizin aracılığınızla hemşehrilerimizle ortak bilinç, ortak paydaşlık oluşturmayı arzuluyoruz” dedi.

“Kayıp kaçak oranını %34.64’e indirdik”

Son iki yılda kayıp kaçak oranını Diyarbakır Merkezinde %48.89’dan %34.64’e indirdiklerinin maltını çizen DİSKİ Genel Müdürü Fırat Tutşi,  “DİSKİ olarak, son 2 yılda yaptığımız tüm işlerimizde Diyarbakır’ımızın suyunu en doğru biçimde yönetmeyi, yeni ve sürdürülebilir bir su bilinci oluşturmayı, bugün ve gelecek sorumluluğumuz bildik. Son iki yılda kayıp kaçak oranımızı Diyarbakır Merkezinde %48.89’dan %34.64’e indirdik Yani günlük 23.000 m3 suyumuzu kurtardık. Sevgili Diyarbakırlılar, Sizleri de bu sorumluluğa davet ediyoruz. Çünkü ancak sizin paydaşlığınızla başarabiliriz. Diyarbakır’da Su seferberliğimizi başlatabiliriz” şeklinde konuştu.

“Günlük 10 litre su tasarrufu bekliyoruz”

Her bir Diyarbakırlıdan günlük sadece 10 litre su tasarruf etmelerini beklediklerinin altını çizen Tutşi şunları kaydetti;

“Peki, 10 litre su tasarrufunu nasıl sağlayacağız? 10 litre su tasarrufu, sizin duştan 5 dakika önce çıkmanızdan geçiyor. Bulaşıklarınızı makinede veya kapta tek seferde yıkamanızdan, balkonunuzu her gün yıkamamanızdan geçiyor. Ayrıca, Bu 10 litre, Arıttığımız Temiz İçme Sularıdır. Hemşehrilerimizden bahçelerini Musluklarından akan suyla sulamamalarını önemle rica ediyoruz. Bu ve bunun gibi basit uygulamalarla büyük zenginliğimizi, suyumuzu koruyabiliriz. Bilinçsiz kullanan abonelerimizi, bilinçli abonelerimizin arasına katarak ilerleyebiliriz. Kişi başı 10 litre günlük 10.000 m³ su kazanmak demektir. Saygıdeğer basın mensubu arkadaşlarım, Yayın yaptığınız tüm mecralarda ilan ediniz ki Suyumuzu dikkatli kullanmak zorundayız, suyumuzu sınırsız  ve sorumsuz kullanmaya devam etmemiz durumunda herkes bilsin ki. Diyarbakır’da bu yaz SU KESİNTİ’leri yapmak zorunda kalacağız. Bu kesintilere ihtiyacımız olanın 2 katı su ürettiğimiz halde katlanmak zorunda kalacağız. Kişi başı su tüketimimiz ortalama 120-150 lt/gün olması gerekirken biz 290 lt/gün tüketiyoruz.

‘Kesintilerin süresi ile ilgili öngörümüz yok’

Kesintilerin süresi ilgili herhangi bir öngörümüzde maalesef yok. Çünkü sınırsız ve sorumsuz kullanım alışkanlığı herhangi bir hesap ve öngörüye müsaade etmiyor. Yarın mümkünse manşetlerinize bu konuyu alın, lütfen herkesi bu problemi görmeye ve  bu duruma uygun davranmaya davet edin. Bir kez daha üstüne basa basa söylemekte fayda görüyorum; Eğer suyumuzu dikkatli kullanmazsak yaz aylarında SU KESİNTİLERİ yapma kaçınılmaz olacak.

 

‘Herkes tasarruf yaparsa kesintiye gerek kalmaz’

Her hemşehrimiz 10 litre tasarruf ederse DİSKİ 10.000 m³ su tasarrufu etmiş olacak ve su kesintisine gerek kalmayacak. Su kesintisi yapıyor olmak inanın en çok bizim gücümüze gidiyor. Hiçbir hemşehrimizin su kesintisiyle karşı karşıya kalmasını istemiyoruz. Kaynaklarımız zaten yeterli. İhtiyacın ötesinde. Ancak bunu sorumsuz ve sınırsız dağatamayız. Biz ne kadar su zengini olursak olalım,  suyumuzu kontrolsüz kullanmaya devam edersek  o zenginlik bize yine yetmeyecek. Sevgili Diyarbakırlılar, Tasarrufla su kesintisini siz bitireceksiniz.

‘Allah rızası için suyunuza sahip çıkın’

Allah rızası için suyunuza sahip çıkın. 10 litrelik tasarrufu uygulayın. Biz de suyu kesmek zorunda kalmayalım. Unutmayalım ki su hazinemiz, DİSKİ’nin kaynakları, yatırımlarımız; Diyarbakır’da yaşayan 1 milyon 800 bin insanın ortak kaynağı. Arıtma tesislerimiz, köylere açtığımız kuyularımız, mevcut  barajlarımız insanımızın ortak varlıkları. Ve sadece bugün burada yaşayanların değil, bugün doğan ve yarın doğacak her bir hemşehrimizin de ortak varlıkları. Bu farkındalıkla; DİSKİ’nin, tüm Diyarbakır’ın, siz değerli hemşehrilerimizin ortak paydaşlığında bugünün ve geleceğin su teminini garanti altına alacağız, inşallah.” (Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
DİSKİ’den Diyarbakırlılara çağrı: Allah rızası için suyunuza sahip çıkın!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir