Zamana direnen meslek: Kasketçilik

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hazır giyim sektörünün giderek yaygınlaşması bir çok mesleği bitirme noktasına getirdi. Bununla birlikte özellikle terzilik ve şapkacılık benzeri bir çok el zanaatı ayakta kalma mücadelesi vermeye başladı. Zanaatlarını yaşatabilmek için çaba harcayan günümüz ustaları, teknolojiye karşı inatla direniyor.  Bu ustalardan biri de Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde 8 köşe kasket ve şapka yapan 70 yaşındaki Remzi Kagar. Yok, olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan mesleğini 60 yıldır aynı dükkanda sürdüren Diyarbakır’daki son kasket ustası Kagar, mesleğinin bir geleceğinin olmadığını düşünüyor.

‘BU MESLEK BİTMİŞ’

Mesleğine nasıl başladığını Yenigün Haber’e anlatan Kagar,  “60 yıldır bu dükkandayım. 1960’dan beri mesleğin içerisindeyim. Bir şekilde çıraklık, ustalık, kalfalık üst üste koyarsak 60 yıl yapar. Bu şapkacılık mesleğinin 2. kuşağıyız biz, bizden sonra 3. bir kuşak yok zaten. Bu meslek bitmiş yani. Şapkacılık diye bir meslek kalmıyor, artık her şey konfeksiyon oluyor. El üretimi, el emeği diye bir şey yok. Bir müddet sonra terziler de kalkacak, onlarda da konfeksiyon olacak. Bizim mesleğimizle aynıdır.  Şapka bir kültürdür. Şapka hiçbir zaman kalkmaz, bitmez. Zaman içerisinde tabi ki şapka da kendi çağını atlatmıştır, devamlı kendini yenilemiştir. Biz zamana da ayak uydurduk ve bu zaman bizi yıprattı da 60 yıl az değil. Bundan sonra yapabileceğimiz pek fazla bir şey de yok. Uzatmaları oynuyoruz dersek doğrusunu demiş oluruz” dedi. Eskiden ağabeyi ile birlikte resmi şap resmi şapkalar yaptığını vurgulayan Remzi Kagar,  “1959 sonunda Mehmet Nergis’in yanındaydım. 2 yıl orada kaldıktan sonra hep burada buradaydım. Abim de buradaydı, abim ile beraberdik. Benim abim de ustaydı onun ustası da Sanayi Dündar’dı, Elazığlıydı. Sanayi Dündar büyük bir sanatçı ve çok iyi bir ustaydı. Allah rahmet etsin mükemmel bir ustaydı.  Biz resmi şapka yapardık. Bütün devlet daireleri resmi şapka giyerdi. Subaylar, bekçiler, polisler, güvenlikçiler hepsi resmi şapka giyerdiler. Ortaokul ve lise talebelerine bile resmi şapka dikerdik.  Resmi şapka tamamen bitti” diye konuştu.

‘ARTIK NOSTALJİ OLSUN DİYE BİR ŞAPKA ALINIYOR’

Kasketçiliğin geleceği olmayan bir meslek olduğunun altını çizen Kagar şunalrı kaydetti;

“Bu işin geliri insanı tatmin etmiyor artık. Ben emekli bir insanım, yapabileceğim başka bir şey de yok gelip burada vakit geçiriyorum, burada para kazanmak diye bir şey yok. Bu meslek bana getirebileceği kadar şey getirdi zaten bundan sonra başka bir şey yok. Şartlar çok zor. Eskisi gibi değil şimdi adam nostalji olsun diye bir şapka aldıysa alıyor onun dışında talep yok.  Zaman içerisinde birçok meslek kaybolmuştu. Bunu da onlardan biri olarak görüyoruz. Yemenicilik vardı, kutuculuk vardı ben bunları hep gördüm. Bir sürü meslek vardı onlarda onlar da bitti zamana ayak uyduramadılar. Bizimki de onlardan biri olacak. Hiçbir şey ebedi kalmaz, edebi olan Allah’tır. Ömür boyu hiçbir şey olmaz.” (Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zamana direnen meslek: Kasketçilik

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir