Salgın sürecinde klima kullanımına dikkat!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Makina Mühendisleri Odası (MMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu koronavirüs (Kovid-19) salgını sürecinde klima kullanımında dikkat edilmesi gereken hususlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Dünyada ve Türkiye’de koronavirüs henüz tedavisi ve aşısı olmadığı hatırlatılan açıklamada, virüsün yayılma biçimlerini dünya bilim çevreleri yeni öğrendiği belirtildi. Hastalığa yakalanmış insanlar tarafından diğer insanlara hızla bulaşan çok agresif bir virüsle karşı karşıya olunduğun altı çizilen açıklamada, virüsün farklı koşullarda ve yüzeylerde 14 güne kadar etkin kalabildiğine dair veriler bulunduğu hatırlatıldı.  

Yaz aylarının yaklaştığı belirtilen açıklamada, havaların ısınmaya başladığı bugünlerde kapalı alanların iklimlendirilmesi için kullanılacak klima ve havalandırma sistemlerinde alınacak önlemleri şu şekilde sıraladı: 

“Toplu taşıma araçları: (otobüs, minibüs, raylı sistem vagonları, vapur vb.)

*Otobüslerde sürücüler cam veya plastik panellerin arkasında izole edilmelidir. 

* Mümkünse sürücü mahali taze hava ile pozitif basınçlandırılmalıdır.

* Maskesiz yolculuk yapılmamalıdır.

* Klimalarında yüzde 100 taze hava imkânı olan araçlar içerisindeki yolcu sayısına bakılmaksızın yüzde 100 taze havayla çalıştırılmalıdır. 

*Klimaların temizlik periyodu sıklaştırılmalı, bakım sırasında ısı değiştiriciler, yıkanabilir filtreler, menfezler, difüzörler, iç yüzeyler insan sağlığına zararlı olmayan dezenfektanlar ile temizlenmelidir. 

* Yıkanamayan filtreler ve dış hava filtreleri mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.  

* Filtre değişikliği ve kanal/ısı değiştirici vb. temizliği sırasında sistem durdurulmalı, mutlaka N95 maske ve eldiven kullanılmalıdır. Kirli filtreler, sızdırmaz poşetlere yerleştirilmeli, bu poşetler tıbbi atık olarak işlem görmelidir.

* Yüzde 100 taze hava imkânı olmayan ve hepa filtresi bulunmayan klimalar kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Bu gibi taşıtlarda, mekanik havalandırma sağlayıcı ek sistem tasarımları (kanallı/kanalsız pencere fanları ve dış hava girişleri) üzerinde çalışılmalıdır.

* Toplu taşıma araçları pencereleri açılmak suretiyle sürekli havalandırılmalı, gün içerisinde belirli aralıklarla dezenfekte edilmelidir. 

İnsanların toplu olarak kullandığı alanlar: (hastaneler, alışveriş merkezleri, iş merkezleri, marketler, mağazalar vb.)

* İklimlendirme sistemlerinde yüzde 100 taze hava imkânı olan mekânlarda sistem sürekli yüzde 100 taze havayla çalıştırılmalıdır. Bu tip sistemler gece kapatılmamalı, debi düşürülüp çalıştırılmaya devam ettirilmelidir.

* Yüzde 100 taze hava imkânı olmayan ve hepa filtresi bulunmayan kapalı alan iklimlendirme sistemleri (Fan-coil, split ve VRV iç ünite gibi) çalıştırılmamalıdır. Uygun havalandırma yapılmayan iş yerlerinin çalışmasına izin verilmemelidir.

* Mekanik havalandırma sistemi olmayan binalarda açılabilen pencereler aktif olarak kullanılmalı, odaya ilk girildiğinde pencereler en az 15 dakika süreyle açık tutulmalıdır. 

* Döner tip (rotary) ısı geri kazanım sistemleri pandemi sürecinde devre dışı bırakılmalıdır. Tüm ısı geri kazanım cihazlarında kirli egzoz havasından, taze hava hattına kaçak olmadığından emin olunmalıdır. 

* Tuvalet egzoz fanları sürekli çalıştırılmalıdır.

* Klimaların temizlik periyodu sıklaştırılmalı, bakım sırasında ısı değiştiriciler, yıkanabilir filtreler, menfezler, difüzörler, serpantinler, yoğuşma tavaları, iç yüzeyler insan sağlığına zararlı olmayan dezenfektanlar ile temizlenmelidir. 

*Yıkanamayan filtreler mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.  

* Filtre değişikliği ve kanal/ısı değiştirici vb. temizliği sırasında sistem durdurulmalı, mutlaka N95 maske ve eldiven kullanılmalıdır. Kirli filtreler, sızdırmaz poşetlere yerleştirilmeli, bu poşetler tıbbi atık olarak işlem görmelidir.” (Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Salgın sürecinde klima kullanımına dikkat!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir