Ne doktor var ne de randevu!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevresindeki kentlerdeki hastaların tedavi için sık sık geldiği Van’da ciddi sağlık sorunları yaşanıyor. Hastanelerin kapasitesi yoğunluğu kaldırmazken, sağlıkçılar da bu durum karşısında zorlanıyor. Mezopotamya Ajans’ta yer alan habere göre Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin Acil Servisi’ndeki yoğunluktan kaynaklı hastalar aylarca Emar (MR) çektirmek için sıra beklemek zorunda kalıyor. Çocuk hastalıkları, çocuk nöroloji, kadın doğum gibi birçok branşta da doktor sıkıntısı yaşanıyor. Kentteki özel hastanelerde de tedavi olmak neredeyse imkansız. Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıklar (İç Hastalıkları) servisinde çalışan tek doktor, 10 kentin hastalarını muayene etmek zorunda kalıyor.

SAĞLIKÇILARIN İŞ YÜKÜ YOĞUNLUĞU ARTTI

Van-Hakkari Tabipler Odası Başkanı Ahmet Koç, kentteki sağlık sistemindeki yaşanan sorunları anlattı. Van’da yaşanan doktor eksikliğine değinen Koç, bu sorunun birçok kentte de olduğunu aktardı. Doktor eksikliği nedeniyle sağlıkçıların iş yükü yoğunluğunun artığına dikkat çeken Koç, “Hastanelerde bir kişinin muayenesi ortalama 5 dakika. Bir doktor neredeyse günlük 80 hastaya bakmak zorunda kalıyor. Hasta yoğunluğu nedeniyle maalesef hastanelerde sağlık çalışanlarına karşı şiddet olayları da artıyor. Hasta yakınları hastanelerde yaşanan sıkıntıları sağlık sisteminde araması gerekirken, maalesef sağlık personelinde aramaktadır” dedi. Hastaların randevu almakta sıkıntı yaşadığını belirten Koç, bunun nedenini “Hastalar, polikliniklerde randevu alamayınca, bu defa acillere müracaat etmektedir” şeklinde açıkladı. Son yıllarda uygulanan sağlık politikaları nedeniyle doktorların çalışma koşullarında büyük zorluklar yaşadığını ifade eden Koç, “Her geçen gün hasta sayısı artarken, doktorların ağır bir yük altına girdiklerini görüyoruz. Sorunların çözülememesinden kaynaklı, mecburi hizmet sürelerini dolduran birçok doktorun daha iyi çalışma koşulları olan özel hastanelere, ya da yurtdışına gitmeye çalıştıklarına şahit oluyoruz. Hastaneler artık bu yükü kaldıramaz durumda” diye kaydetti.

SAĞLIKÇILARIN EN MUTSUZ DÖNEMİ

Sağlık çalışanlarının, son yıllarda mesleklerinin en mutsuz dönemini yaşadıklarını kaydeden Koç, “Eskiden yılda yaklaşık 100 doktor yurtdışında çalışmak için başvuru yaparken, bu yıl 3 bine yakın doktor istifa edip çalışma koşullarının daha iyi olması nedeniyle başka ülkelere gitmiş ve bu gidişler halen devam ediyor. Avrupa ülkeleri arasında doktor başına düşen hasta sayısının en fazla olduğu ülkelerden birisi Türkiye’dir. Sağlık sisteminin siyasilere, siyasete alet edilmesi, siyasetçilerin baskıları nedeniyle doktorların çalışma koşullarının zorlaştırıldığını görmekteyiz. Eskiden 10 dakikada bir verilen hasta randevularının birçok yerde daha da kısaltıldığını, hatta aynı saatte ya da aynı dakikalar içerisinde birden fazla hastaya aynı anda randevu verildiğini görmekteyiz. Yani sağlık, siyasete alet edildiğini görüyoruz” diye konuştu. Özellikle bazı branşlarda sıra bulunamadığına değinen Koç, bu nedenle birçok hastanın, sorunlarını çözmek için acil polikliniklerine başvurduğunu belirtti. Koç, şunları söyledi: “Bazı hastanelerde gece boyunca 3 bin hastanın acillerden geçtiğinin kayıtları mevcuttur. Yani Türkiye’deki sağlık sistemi şu anda aciller üzerinden gitmektedir. Başı ağrıyan hasta da, kalp krizi geçiren hasta da, aynı kuyrukta, acillerde beklemektedir. Durum böyle olunca da maalesef sağlıklı bir durum ortaya çıkmıyor.” Van Yüzüncü Yıl Üniversite Hastanesi’nde Patoloji, Nefroloji, Gastroenteroloji kliniklerinin doktor istifaları nedeniyle hizmet veremez duruma geldiğini aktaran Koç, “Aynı şehirde farklı hastanelerde çalışan aynı branştaki doktorların maaşları arasında bile büyük farklılıklar var. Örneğin Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde çalışan bir doktor ile Van Eğitim Araştırma Hastanesi’nde çalışan doktor arasında aynı işi yaptığı halde, bir maaş farkının olduğunu görüyoruz. Böyle olunca da üniversitedeki birçok doktor istifa ederek, hastane değiştiriyor. Önümüzdeki yıllarda sağlık alanında daha büyük sorunlarla karşı karşıya kalacağımız ortada. Doktor eksikliğinden kaynaklı, hem randevu almada, hem ameliyat, hem de tetkiklerin yapılmasında çok uzun süreler ortaya çıkmaktadır. Bunun çözümü doktor eksikliğinin giderilmesi ve uygun çalışma koşullarının yaratılmasında geçer” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Ne doktor var ne de randevu!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir