Mevsimlik işçilerde manzara değişmiyor

featured
Gün doğuşunda salgına rağmen tıklım tıkış araçlarla tarlaların yolunu tutan mevsimlik işlerin koşulları her geçen gün kötüye gidiyor. Yevmiye düşüklüğünden yakınan işçilerin çalışma şartları sıcaklarda daha da ağırlaşıyor
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Zorlu koşullar ve ağır iş yükleri altında çalışan tarım işçileri, koronavirüs (Kovid-19) salgınına rağmen bu yıl da şartlarında herhangi bir değişiklik olmadan çalışıyor. Yıllardır zorlu çalışma şartlarında evlerine ekmek götürmeye çalışan tarım işçileri bu kez de salgın nedeniyle kaygılı. MA’nın haberine göre eldiven, maske gibi koruyucu ekipman olmadan çalışmaya zorlanan işçiler, tıklım tıkış araçlarla tarlalara gidip geliyor. Tarım işçileri, işsizlik korkusuyla taleplerini de dile getiremiyor.

Yaşam zorlaştı

60 yaşındaki Ecevit Aslan, yaklaşık 1 yıldır tarlalarda çalışıyor. Aslan, karşılaştıkları zorlukları şöyle anlattı:

“İş bulamayınca buralarda çalışmaya başladım. Herhangi bir maaşım da yoktu. Bu işin rahat bir tarafı yok. Sıcaklar başladı. Gecenin bir vakti kalkıp geliyoruz. 6 çocuğum var. Onlardan biri benimle beraber gelip çalışıyor. Kiracıyım. Suyun, elektriğin faturası var. Günlüğümüz 80 TL. Bu aldığımız para sadece karnımızı doyuruyor. Yevmiyemiz çok az. Salgına karşı çaremiz yok. 10 işçinin tek bir araca binmesi ne çavuşu ne de patronu kurtarıyor. 6 ya da 10 işçi tek bir kamyona da binemiyor. Bizde isterdik tek bir koltukta işe gidip gelmeyi ama mecburuz. Korkuyoruz ceza yemekten. Önlem yok; işçi ne diyebilir ki mecburuz. Gecenin bir vakti kalkıp akşam saati eve dönüyoruz. Sigortamız da yok. Durumumuz iyi dersek yalan olur.”

Sıcaklarda iş daha ağır

20 yaşındaki Feride Ertem ise, ailesine ekonomik katkı sunmak için daha çocuk yaşlarda çalışmak zorunda kalan işçilerden. Düşük miktarda yevmiye aldıklarını söyleyen Ertem, “Okulu bırakalı çok oldu. Yaklaşık 5-6 senedir bu işi yapıyorum. İşimiz çok zor. Eve gidip kafamızı yastığa koyduğumuzda kalkamıyoruz. Ara sıra kardeşimi de getiriyorum. Yevmiye yetmiyor. Sıcaklar henüz çok başlamadı ama çok sıcak olduğunda işimiz daha ağır oluyor” dedi.

Yevmiyeler düşük

Şevki Beyhan da, salgın tehlikesine rağmen çalışmak zorunda olduklarını belirterek, “Korona sürecinde çalışmazsak olmaz. Çalışmazsam çocuklarıma, aileme bakamam. Bu salgın bulaşıcı ama engelleyemeyiz. Bir araca 10 ila 15 kişi biniyoruz. En büyük sorunlarımızdan biri de yevmiyelerimiz. Aldığımız ücret, verdiğimiz emeğe değmiyor. Bu hastalıktan korkuyoruz ama yapacak bir şey yok” diye konuştu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mevsimlik işçilerde manzara değişmiyor

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir