‘Kanalizasyon sistemi izlenerek virüs haritası çıkarılabilir’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eski Müsteşarı ve AK Parti Hatay eski Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Öztürk, korona virüsü salgınıyla ilgili kanalizasyon izleme önerisinde bulundu. Öztürk, virüs haritasının net olarak çıkarılması ve salgının sona erdiğinin belirlenmesi için kanalizasyonların izlenmesinin fırsat olacağını açıkladı.

“Kanalizasyon sistemi izlenerek, nerelerin erken karantinaya alınacağı tespit edilebilir” diyen Öztürk, “Covid-19 virüs haritası çıkarılabilir. Birçok çalışma diyor ki ‘Bir şehirde virüs sonlandı diyebilmek için kanalizasyonda virüsün olmadığının tespit edilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Korona virüsü taşıyan ancak belirtilerini göstermeyen ya da hastalığı hafif anlatan kişilerin tuvaletlerini yaparken virüsü dışkıları yoluyla kanalizasyona döktüklerini anlatan Öztürk, “Bir şehirde her bir bireyi, özellikle de semptomları olmayan kişileri ayrı ayrı test etme kapasitesi olmadan, virüsün ne kadar yaygın olduğu veya bazı toplulukları diğerlerinden daha fazla etkileyip etkilemediği, kanalizasyon sistemi izlenerek tespit etmek mümkün” dedi.

Kanalizasyona atılan virüslerin insana bulaştığına dair kanıtlanmış bir çalışma olmadığını açıklayan Öztürk, kanalizasyonda ve atık su arıtma tesislerinde çalışan işçilerin önlem alması gerektiğini söyleyerek, “Kanalizasyon ve atık su arıtma tesislerinde çalışanlar koroma giysileriyle (PPE) çalışma yapmalı. Aksi durumda bunlarla ilgili risk olabilir” ifadelerini kullandı.

Hollanda, Kanada, İngiltere, Fransa, Avustralya, Avusturya, İsveç, İsviçre, Finlandiya Malezya gibi ülkelerin yanında ABD’nin 150 şehrinde atık su arıtma tesislerinde tarama çalışması olduğunu vurgulayan Öztürk, “Bu ülkeler, atık su arıtma tesisini ve kanalizasyonu izleyerek, virüs yayılımın nerede sıcak noktaların olduğunun haritasını çıkarmaya çalışıyor. Sıcak noktaları ve sıcak olmayan noktaları belirliyorlar. İkinci ve üçüncü dalga salgına karşı virüsün dağılımını önceden tespit edip ilgili idarelere bildirmek istiyorlar” diye konuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Ankara’daki bir atık su arıtma tesisinde bu yönde çalışma yürüttüğünü aktaran Öztürk, şu tavsiyede bulundu: “Bu çalışma sadece bir arıtma su tesisinde değil, Türkiye ölçeğinde tüm atık su arıtma tesislerinde yapılmalı. Sağlık, İçişleri, Çevre ve Şehircilik, Tarım ve Orman Bakanlıkları, bilim insanları ve yerel yönetimler koordineli olarak çalışmalı. Böylece arıtma tesisleri ve kanalizasyon izlenerek ilave güvenli neticeler alınır.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Kanalizasyon sistemi izlenerek virüs haritası çıkarılabilir’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir