‘Emeğimizin karşılığını alamıyoruz’

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HABERLER DİYARI –  Bölgede kadınların en fazla çalıştığı sektör olan tarımda, kadınlar yüzde 60’dan fazlasını oluşturuyor. Kadınların bir kısmı aile bütçesine katkı sağlamak için çalışıyor, bir kısmı da çocuklarını okutmak için sabahtan akşama kadar tarlada çalışıyor. Yenigün’de yer alan habere göre  Diyarbakır’ın Bismil İlçesi’nde tarım işçiliği yapan kadınlardan biri olan 4 çocuk annesi 44 yaşındaki Kadriye D.,okul okuma imkanı bulamadığını ve tarımda çalışarak geçimlerini sağlamaya çalıştıklarını belirterek, “Daha önce Diyarbakır merkezdeydik, kazandığımız para kiramıza yetmiyordu, Kaldı ki kiramız da düşüktü buna rağmen ödeyemedik kiramızı. Şimdi köyde yaşıyoruz. Kendimize ait tarla, bağ, bahçe yok. Bizde geçimimizi sağlamak için başkalarının tarlasında çalışıyoruz. Mevsimine göre artık domates, biber gibi sebzeler topluyoruz, pamuk, buğday topluyoruz. Ne yapalım Allah bizim de rızkımızı bu işe koymuş” dedi.

‘Çocuklarımız okusun diye çabalıyoruz’

İşlerinin çok zor olduğunu, şafak vaktinde kalkıp yola düştüklerini dile getiren Kadriye D. çocuklarının eğitimi için çalıştıklarını kaydetti.  Kadriye D., “Saat 05.00 sularında evden çıkıyoruz. Traktör ya da minibüs gelip bizi alıyor ve iş yapacağımız yere götürüyor. Akşam 17.00 -18.00 saatlerinde de eve dönüyoruz. Evde de yemek, ev işler, yıkama, temizlikle geçiyor. Çalışacağız mecbur, başka çare yok. Biz okuyamadık en azından çocuklar okusun diye çabalıyoruz. Büyük çocuğum henüz lise 2’ye gidiyor” diye konuştu.

‘Sosyal güvencesiz çalışıyoruz’

Pamuğun kilosunu ortalama 8 kuruştan topladıklarını ve güvencesiz çalıştıklarını dile getiren Kadriye D. “Tarlada 12 saate yakın çalışıyoruz. Bırak sosyal güvenceyi, bazen yediğimiz yemek bile iş sahibinin gözüne geliyor” ifadelerini kullandı.

‘Maddi sorunlar nedeniyle tarlada çalışmaya başladım’

“Önceleri babam ve ağabeylerim çalışıyordu. Ben ev işi yapıyordum birde açık öğretimde okumaya çalışıyordum. İki ablam evlendi, ağabeylerimden biri de evlenince evde kaldık 6 kişi, maddi sorunlarımız arttı. Bende mecbur tarlada çalışmaya başladım. İlkin geçici bir süreliğine çalışıp işimi değiştirmeyi düşündüm ama olmadı iş yok, güç yok. Başka alternatif olmayınca da bu işi sürdürdüm”

‘Kazancımızla zor geçiniyoruz’

Bir başka kadın işçi Nuriye A. ise 8 yıldan fazladır tarlalarda çalıştığını, kazandıkları parayla da zor geçindiğini dile getiriyor.  İki çocuğunu evlendiren Nuriye A., “Çoğu zaman bizim de hayat mı şimdi yaşıyoruz diye söyleniyorum. Allah günah yazmasın ama hakikaten şartlar zor ve çalışmaktan başka çare yok. Kocam üç yıl önce ölünce sırtımda ki yük daha bir arttı. Bulunduğumuz bölge de tarlada çalışmaktan başka çare yok” diye belirtti. (Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
‘Emeğimizin karşılığını alamıyoruz’

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir