Kutup ayılarının nesli tükenebilir!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Doğa İklim Değişikliği (Nature Climate Change) adlı dergide Pazartesi günü yayınlanan bir raporda, kutup ayılarının neslinin tükenme tehdidi ile karşı karşıya olduğu açıklandı. Raporda, deniz buzlarındaki daralma nedeniyle yaşam alanları kademeli olarak ortadan kalkan kutup ayılarının aynı zamanda buzullardaki erime nedeniyle fok avlama zamanlarının da giderek daraldığı belirtildi.

 

Evleri eriyor

 

Polar Bears International’ın baş uzmanlarından bilim insanı Steven Amstrup, AFP’ye yaptığı açıklamada, “Ayılar buzun yeniden donmasından önce daha uzun bir oruç dönemi yaşıyor ve beslenmek için geri dönmek üzere daha uzun süre bekliyor” dedi. Küresel ısınmanın özellikle kutup ayıları için yaşamsal bir tehdit olduğuna dikkati çeken Amstrup, “Onları kurtarmanın tek yolu küresel ısınmayı durdurarak yaşam alanlarını korumaktır. Sorun şu ki, onların evleri kelimenin gerçek anlamıyla eriyor” diye konuştu.

 

2100 yılında yok olabilirler

 

Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Peter Molnar ise, “Kutup ayılarının ne kadar zayıf ve ne kadar şişman olabileceğini tahmin ederek ve buna göre enerji kullanımlarını modelleyerek, kutup ayılarının yavru ve yetişkin hayatta kalma oranları düşmeye başlamadan önce ne kadar süre aç kalabileceklerini hesapladık” dedi.

 

Doğumlar tehlikeye girecek

 

Bu verilere dayanarak ortaya konan nüfus eğilimine göre, analiz edilen 13 alt popülasyondan 12’sindeki kutup ayıları, bir bütün olarak gezegenin iki katı daha hızlı ısınan Kuzey Kutbu’nda aşırı hızlı iklim değişimi nedeniyle 80 yıl içinde önemli bir ölçüde yok olacak. 2100 yılına gelindiğinde Kanada’nın Kuzey Kutbu Takımadalarında ve belki de Kraliçe Elizabeth Adası alt popülasyonu dışında her yerde yeni kutup ayısı doğumları ciddi tehlikeye girecek veya imkansız olacak.

 

Küresel ısınma doğadaki yaşamı etkiliyor

 

Kışın -40 °C’ye kadar düşebilecek Arktik bölgelerinde yaşayan etobur canlılar, her yıl özellikle buzun eridiği yaz dönemlerinde bilim insanlarının deyimiyle  “aylarca oruç tutabiliyorlar”.  Ancak, küresel ısınma ile buzsuz dönemlerin giderek daha da uzamaya başladığı ortaya konuluyor. Foklara alternatif bir gıda kaynağı bulamadıklarından giderek daha uzun süre aç bekleyen kutup ayıları bu nedenle kendi olağan yaşam alanlarından uzaklaşarak insan yerleşiminin olduğu alanlara yaklaşıyor.

 

Bilim insanları iklim politikalarının aynı devam ettiği ve eğer küresel ısınma için maksimum sınır, Paris Anlaşması’nda belirtilen hedeflerin 0,5 °C üzerinde bir değer olan 2,4 °C düzeyinde sınırlanabilse bile gezegendeki pek çok canlı için kasvetli bir tablo çiziyorlar. (Haber Merkezi)

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kutup ayılarının nesli tükenebilir!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir