Cumhurbaşkanı Talibov: Zengezur Koridorunun daimi işlemesi için garanti verebiliriz!

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

BAKÜ- Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rızvan Talibov, dünya gündeminde olan Zengezur Koridoru’nu için milyarlarca dolar harcandığını belirtti. Koridorun daimi işlemesinin önemli olduğunu kaydeden Talibov, “Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti olarak koridorun her daim işlemesini garanti verebiliriz” dedi.

Uzun ve meşakkatli uğraşlar sonucunda bağımsızlığını ilan eden Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı Rızvan Talibov, katıldığı bir televizyon programında yeni kurulan devletleriyle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

Dışişleri Bakanı Mehmet Ali Arslan ile birlikte katıldığı programda Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin vizyon ve misyonunu anlatan Talibov, Ermenistan ve İran’a sert çıktı. Ermenistan’ın Türk devletlerini birbirinden ayırma projesi olduğunu anlatan Cumhurbaşkanı Talibov, Azerbaycan Müslüman halkı karşısında Allah’ın evlerini yıkan Ermenileri koruma çabasına giren İran’a da sert mesaj yolladı.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e de çağrıda bulunan Batı Azerbaycan Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rızvan Talibov şunları söyledi;

“ERMENİSTAN TÜRK DEVLETLERİNİ BİRBİRİNDEN AYIRMA PROJESİDİR”

“Ermenistan kondurma bir devletir. Bizim karşımıza Türk devletlerin arasında kondurmuşlar. Ermenistan, Türk devletlerini birbirinden ayırma projesidir. Biz Türk birliğini kurmak kara sınırlarını yeniden inşa etme mücadelesi veriyoruz.

“BAZI DEVLETLER TABİKİ RAHATSIZDIR”

Bizim bunu kurmamızdan bazı devletler tabiki rahatsızdır. Ermenistan rahatsızdır, İran fars rejimi rahatsızdır ve bunu açıkça ifade ediyorlar. Yakın zamanda bizim Başkent ilan ettiğimiz şehrimizde Gafan’da konsolosluk açılışı yaptılar. Tabiki bu yasadışıdır. İran fars rejimi son zamanlarda komşu devletlerin topraklarını kendi topraklarına katma siyaseti yürütüyor. Bunu Suriye’de, Irak’ta yapma gayretindedirler. Şu anda Ermenistan’da bunu yapma niyetindedirler bunu için bizim devletimizi kabul etmezler. Bilirler ki bu devlet Türk devletidir. Bu devlet Türkiye ve Azerbaycan’ın çıkarlarına göre hareket eder o nedenle bizi devlet olarak kabul etmezler. Ermenistan’ın kurucusu Rusya’dır ancak şu anda Rusya bile güçlü bir Ermenistan istemiyor.

GÖYÇE-ZENGEZUR’UN KURULMASINI KİM İSTER?

Peki; Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti’nin kurulmasını kim ister? Tabiki Türkiye ister. Tabiki Azerbaycan ister. Ortaasya Türk Cumhuriyetleri ister ve bu kara ticaretinden faydalanmak isteyen devletler ister Çin’den Pakistan’a başta Türk devletleri olmak üzere bir çok devlet ister.

“ZENGEZUR KORİDORU DÜNYA GÜNDEMİNİ MEŞGUL ETMİŞTİR”

Biliyorsunuz ki, büyük bir ticaret yolu buradan geçecektir. Şu anda Zengezur Koridoru dünya gündemini meşgul etmiştir. Ve bu koridorun kontrolünün Rusya olmasını kimse istemiyor. Onun için orada bir devlet kurulması şart olmuştur.

“KORİDORUN HER DAİM İŞLEMESİNİ GARANTİ VEREBİLİRİZ”

Burada güvenlik ilk şart olacaktır. Bu koridoru açmak için milyarlarca dolar harcanacak ve kimse Ermenistan’a güvenmiyor. Çünkü sabah imzaladığı anlaşmayı akşam ihlal edebiliyor. Biz Göyçe-Zengezur Türk Cumhuriyeti olarak bu koridorun her daim işlemesini garanti verebiliriz. Biz bölgemizin barış içerisinde olmasını istiyoruz. Bu işin bir savaş ile değil, sulh içerisinde halolmasını istiyoruz.

“BU BİR İNSAN HAKKI İHLALİDİR”

Bugün 1 milyon 500 bin insan ata toprakları dışında yaşamak zorunda kalmışlardır. Silah zoruyla göç ettirilmişlerdir. Bu bir insan hakkı ihlalidir. Kime ve kimin yaptığının önemi yoktur. Burada biz Göyçe-Zengezur halkına yapılmıştır. Bizim bunu kabul etmediğimiz gibi insan hakları ve demokrasiyi savunan hiç bir kimse ve devlet ve organizasyonlar bunu kabul etmemelidirler. Biz yeniden Ermenilerle savaşmak istemiyoruz. Bir sulh içerisinde bu toprakların asli sahiplerine teslim edilmesini istiyoruz.

“ERMENİSTAN YENİDEN SAVAŞ BAŞLATMAK İSTİYOR”

Ermenistan son zamanlarda yeniden savaş başlatmak için siyaset yürütüyor. Hindistan’dan roket satın aldılar. ABD’den füzeler silahlar almaları gündemdedir. Ermenistan 2023 savunmaya ayırdığı bütçe tarihinde hiç olmadığı kadar yüksektir. 1 milyar dolardan daha fazla bir bütçe neye harcanacak. Amaçları bellidir aslında Azerbaycan’ın işgalden kurtardığı Karabağ’ı ye iden işgal etmek istiyorlar ama aklıselim insanlarda vardır. Azerbaycan’ın şartları arasında Ermenistan’ın sürgün ettiği kişilerin öz vatanlarına geri dönmesi talebi var. Bu bizim de talebimizdir.

ERDOĞAN VE ALİYEV’E ÇAĞRI; BU İNSANLARIN HAKLARINI KORUYUN!

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev’e çağrımdır. Bu insanların bu haklarını koruyun. İslam ülkeleri bu insanlara sahip çıkın bunlar Müslüman ve bu kadar zulüme sessiz kalmayın. Bize Türkiye ve Azerbaycan dışında sahip çıkan olmadı.

“BU NASIL MÜSLÜMAN VE İSLAM DEVLETİ?”

İran fars rejimi bizim camilerimizi ibadethanelerimizi dağıtmış olan Ermenileri koruması nasıl bir durumdur. Adı İslam Devleti olan İran nasıl olur Allah’ın evlerini yıkan Ermenileri korur. Onlara silah verir hatta Azerbaycan’ı tehdit edecek kadar ileriye gidiyorlar. Bu nasıl Müslüman ve İslam devleti böyle Müslümanlık mı olur? Bunun için biz devlet olarak dikkate alırız.

“İRAN REJİMİ GÖYÇE-ZENGEZUR’A YANLIŞ BİR HAREKETTE BULUNSA BİZİM SOYDAŞLARIMIZ AYAKLANACAKTIR”

Bizim bugün İran’da 35 milyon soydaşlarımız yaşar. Onlarla bizim iletişimimiz var ve bizi destekliyorlar. İran rejimi Göyçe-Zengezur’a karşı yanlış bir harekette bulunsa bizim soydaşlarımız ayaklanacaktır. İnsanları susturuyorlar, gencecik bir kızı katlettiler. Hergün 200-300 kişiyi çeşitli bahanelerle asıyorlar. Böyle bir devlet mi olur? Böyle bir rejimin ömrü uzun olabilir mi? Böyle bir devlet tabiki bizi kabul etmeyecek çünkü biz Göyçe-Zengezur olarak sivil ve demokratik bir ülkeyi hedeflerimize koymuşuz.

“YAKIN ZAMANDA DEVLET OLARAK TANINACAĞIMIZ İNANCINDAYIM”

Devlet olarak tanınmak için acele etmiyoruz. Ancak şuna inanıyorum ki yakın zamanda belki bir kaç yıl içerisinde olabileceğine dair inancım var. Biz Türkiye ve Azerbaycan’ın çıkarlarına göre hareket ediyoruz.

“DESTEĞE İHTİYACIMIZ VARDIR”

Tanınma noktasında kimseyi baskı kurmaya niyetimiz yok ancak desteğe ihtiyacımız vardır. Hem maddi hem manevi desteğe ihtiyacımız vardır. Açık olmasa da bizim için destek her türlü meseleden vaciptir.

“ERMENİSTAN’DA KURULAN DEVLET TÜRKİYE’DEN TOPRAK TALEP EDİYOR”

Ermenistan’da bir devlet kurulmuştur. Batı Ermenistan isminde. Başkanı var Cumhurbaşkanı var. Erivan’da bu devlet Türkiye’de Van civarında iddialar ortaya koyuyor. Sözde oraların Ermenistan toprakları olduğu iddiasını ortaya atıyorlar. Onlara her türlü desteği Ermenistan veriyor. Ama bunu kimse bilmiyor. Bizde de öyle olmalı. Ancak bu konuda Türkiye ve Azerbaycan’a akıl verecek değiliz. Onların kendileri bu ve benzeri şeyleri düşünmeleri gerekiyor.

“KARDEŞ DEVLETLERDEN DESTEK GÖZLÜYORUZ”

Bu itibarla kardeş Türkiye ve Azerbaycan devletlerinden destek gözlüyoruz. Kardeş Pakistan’dan, Türk dünyasından destek gözlüyoruz. Tabiki İran ve Irak’taki soydaşlarımızdan büyük manevi destek görüyoruz ve desteklerinin devamını diliyoruz.

“MÜCADELEMİZ SONUNA KADAR SÜRECEK”

Büyük Türk birliğini kurmak için bu aradaki köprü devleti daim etmek için sonuna kadar mücadelemizi devam ettireceğiz. Bu yolda galip gelecegimizden eminim. Çünkü bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Biz tarihi ata topraklarımız için mücadele veriyoruz. Bu ata topraklarda kalıcı olmak için vargücümüzle çalışmaya devam edeceğiz”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cumhurbaşkanı Talibov: Zengezur Koridorunun daimi işlemesi için garanti verebiliriz!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir