Araştırma: Hastaların ‘korona falı’na bakılabilir

featured
Tüm dünyayı etkisi altın alan Koronavirüs nedeniyle 15 kişi daha yaşamını yitirdi, 967 yeni tanı kondu. Böylece yaşamını yitirenlerin sayısı 5 bin 674’e, vaka sayısı ise 229 bin 891’e yükseldi.
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Korona virüsü pozitif olan kişilerin hastalığı ne kadar ağır geçireceğinin önceden tespit edilebileceği ortaya çıktı. İngiltere ve Almanya’da yapılan ortak bir araştırmaya göre, korona hastalarının kanındaki belirli proteinlerin incelenmesiyle, bir kişinin ilerleyen aşamalarda ne kadar ağırlaşıp ağırlaşmayacağı önceden öğrenilebilir.

27 protein yol gösterici olacak

Araştırmada, Berlin’deki Charite hastanesinde yatan 31 korona virüsü hastasının kanındaki proteinler kütle spektrometrisi yöntemiyle incelendi. Enfekte kişilerin kanında 27 kilit protein tespit edilirken, bu proteinlerin kandaki seviyesinin hastaların semptomlarının ağırlığına göre değişiklik gösterdiği tespit edildi. Araştırmacılar, bu değişiklik nedeniyle söz konusu proteinlerin Covid-19 hastaları arasında bir tür ‘biyo-işaretçi’ görevi görebileceğini, yani hangi hastanın semptomları daha ağır yaşayacağını önceden gösterebileceğini belirtti.

‘Doktorlar için çok kıymetli’

Bu bulgu sayesinde, hangi hastanın ilerleyen günlerde hastalığı ne kadar ağır geçirebileceğini öngörebilecek bir test geliştirilebileceği aktarılıyor. Araştırma ekibinden moleküler biyoloji uzmanı Christoph Messner, “Bir Covid-19 hastasının durumunun kritik hale helip gelmeyeceğini tahmin etmek için doktorlara yardım edecek bir test çok değerli olacaktır” dedi. Bu tür testlerin, her hasta için sürecin en iyi nasıl yönetileceği konusunda fikir vereceğini dile getiren Messner, yoğun bakıma ihtiyaç duyacak kişilerin belirlenmesine de yardımcı olacağını söyledi.

Tespit edilen proteinlerin, Covid-19’a karşı potansiyel tedavilerin geliştirilmesine katkı sağlayacağı da belirtildi. Kaynak: Gazeteduvar

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Araştırma: Hastaların ‘korona falı’na bakılabilir

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir