Yüksek vergiler seyirciyle bağı kopan tiyatroları eziyor!

featured
Yaşadıkları sorunların yanı sıra pandemiyle birlikte salonları kapatılan özel tiyatrolar zor günler geçirirken, Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Yavuz Akkuzu, tiyatroların ayakta durması için yüksek vergilerin düşürülmesi gerektiğini söyledi
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kültür sanat alanında Koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen sektör olan özel tiyatrolar, varlık mücadelesi veriyor. Seyirciyle bağı kopan tiyatro salonlarının geçici süreyle kapatılması, sektörü nerdeyse durma noktasına getirdi. Salgınla mücadele kapsamında Mart ayında kapıları kapatılan tiyatro salonları, alınan tedbirler kapsamında yüzde 50 kapasiteyle 1 Temmuz’da yeniden açıldı. Ancak şu ana kadar sahnelenen oyun olmadı. MA’da yer alan habere göre Tiyatromuz Yaşasın İnisiyatifi öncülüğünde geçtiğimiz gün açılamayan tüm tiyatroların önünde düzenlediği ortak açıklamada, özel tiyatroların zorlu günlerden geçtiği belirtilerek, bir an önce tiyatro yasasının çıkarılarak, yüksek olan vergilerin düşürülmesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tiyatroları desteklemesi çağrısı yapıldı.

‘Ticarethane olarak görülüyor’

Amed Şehir Tiyatrosu da bu süreçten nasibini aldı. Amed Şehir Tiyatrosu oyuncularından Yavuz Akkuzu, tiyatronun ticarethane olarak görüldüğüne dikkat çekerek, alınan vergilerin sahne sanatları lüks bir konuma yerleştirdiğini kaydetti. Tiyatroların kültürel gelişim mekanlar ve halka hizmet eden bir misyona sahip olduğunu ifade eden Akkuzu, faaliyetlerinin kar odaklı olmadığını vurguladı. Avrupa ülkelerinde tiyatro vergilerinin yüzde 5 olduğunu, ancak Türkiye’de bu oranın yüzde 30’a çıktığını aktaran Akkuzu, yüksek vergilerin düşürülmemesi halinde özel tiyatroların ayakta kalamayacağı uyarısında bulundu. Akkuzu, ilk olarak “tiyatroların KDV, gelir vergisi ve stopaj vergi oranlarının yeniden düzenlenmesi” adımlarının atılması gerektiğini söyledi.

Özel tiyatrolar çıkmaza giriyor Amed Şehir Tiyatrosu oyuncusu Berfin Emektar ise pandeminin en fazla etkilediği kültür sanat çalışmalarının içinde bulunduğu zorlu koşulların devam etmesi halinde normal günlerde ayakta durmakta zorlanan özel tiyatroların bir çıkmaza girebileceğini söyledi. Salgından dolayı kapılarını kapattıklarını, şimdi de alınan tedbirler kapsamında yüzde 50 kapasiteyle oyunların oynanabileceğine değinen Emektar, yüzde 100 doluluk oranı olduğu dönemde zorlanan özel tiyatronun bu, şartlarda devam edemeyeceğini ifade etti. Kültür sanat çalışmaların desteklenmesinin devletin bir sorumluluğu olduğunu hatırlatan Emektar, ancak bu konuda şu ana kadar somut bir adım atılmadığını dile getirdi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yüksek vergiler seyirciyle bağı kopan tiyatroları eziyor!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir