TMMOB’dan duyarlılık çağrısı

featured
Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde inşa edilecek yapılar nedeniyle yarım asırlık yüzlerce ağaç kesiminin planlanmasına tepki gösteren TMMOB Diyarbakır İKK, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Diyarbakır İl Koordinasyon Kurulu (İKK), Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde kesilecek ağaçlar nedeniyle açıklama yaptı. TMMOB’a bağlı oda temsilcileri, açıklamayı karayollarının valilik yönü tarafında yer alan İnaloğlu Caddesi’ndeki Karayolları Müdürlüğü kapısında yapmak istedi. Polis ile yapılan görüşmelere rağmen burada açıklama yapılmasına izin verilmedi. Grup bunun üzerine karayollarının Kışla Caddesi üzerindeki kapısının önünde açıklama yaptı. “Kentimizin yeşil kuşağına dokunma” yazılı pankartın açıldığı açıklamada, TMMOB Diyarbakır İKK Sekreteri Doğan Hatun konuştu.

11 adet tescili yapı

Hatun, Karayolları 9’uncu Bölge Müdürlüğü yerleşkesinin Maliye Bakanlığı tarafından büyük bir cami külliyesi ve ticari mekânlar yaptırılmak üzere 1 Ekim 2013 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı’na tahsis edildiğini hatırlatarak, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın 04.10.2013 tarih ve 9812 sayılı yazısına istinaden, Yenişehir ilçesinde bulunan yerleşkenin 28.500  m2 büyüklüğündeki alanı usulsüz bir şekilde ifraz edilerek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan yeni plan tadilatıyla ‘Dini Tesis Alanı’na dönüştürülmüştü. Bu plan 12.11.2013 tarihinde resen onaylanmıştı. Alanın tahsisinden sonra belirli merkezlerin icazetiyle çalışan Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, daha önce aldığı yanlış kararlara bir yenisini daha ekleyerek, yerleşkedeki 11 adet tescilli yapının tescil şerhini kaldırarak yıkımlarının önünü açmıştı” dedi.   Yerleşkede bulunan yüzlerce ağaç için kesilme kararı alındığını belirten Hatun, “Yerleşkede bulunan yüzlerce ağaç kesilmiş, birçok tescilli yapı yıkılmış, adeta doğa ve kültür katliamı gerçekleştirilerek mevcut alan yapılaşmaya açılmıştı. Allah’ın bir lütfu diye eline aldıkları OHAL’de fırsat olarak kullanılmıştır” diye konuştu.

 Yarım asırlık ağaçlar

Yerleşkenin konum itibariyle kent trafiğinin en yoğun olduğu yerleşim bölgesinde yer aldığına değinen Hatun, “Tarihi Suriçi’nde onlarca cami olmasına rağmen Merkez Cami ile oluşturulan yoğunluk yerleşkede yeni yapıların yapılması ile birlikte daha da artacaktır. Mevcut lojman ve ek idari bina dahil toplamda 7 blok yapıyı yıkarak, yerine 9500 metrekare kapalı alan, 4592 metrekare bodrum kat olacak şekilde Z+2 Katlı Ek idari bina, Bodrum + 5 katlı 1624 metrekare kapalı alana sahip özel müdür lojmanı, Bodrum+8 katlı her biri 7080 metrekare alandan oluşacak 4 blok personel lojmanı, 66 araçlık kapalı otopark ile bunlara ait galeri ve bağlantı yolları yapılması planlanmaktadır. Mevcut yapılara kıyasla kat yüksekliği ve yapı yoğunluğu 2 katından fazla arttırılmıştır. Kentin nefes alan koridoru önünde açıkça bir ‘beton bariyer’ olarak planlanan proje, yapılması durumunda yarım yüzyıldan fazla ömre sahip yüzlerce ağacın da katledilmesi demektir” diye belirtti.

‘Bunlar din düşmanıdır’ algısı

 Yenişehir Mahallesi 491 Ada 74 nolu parselde yapılması planlanan söz konusu projenin ihale sürecinin Ankara’da gerçekleştirildiğini kaydeden Hatun, kurumun kendisine ait; kent merkezine çok yakın, birçok konuda çok daha uygun arsaları olmasına rağmen projeyi bu alanda gerçekleştirmeyi planlamasının art niyet taşıdığını vurguladı. İKK tarafından bir heyet oluşturularak Karayolları 9.Bölge Müdürlüğü’nden randevu talep edildiğini anımsatan Hatun, “Alanın kent merkezi için çok önemli nefes alma koridoru olduğunu anlatmak, içerisinde kalan son tescilli yapıyı ve her biri tescile değer yarım yüzyıllık yüzlerce ağacı korumak amacıyla bir görüşme talep edilmiştir. Görüşmede genel müdürün iletişime kapalı olduğu, kente yapılan bu tahribatın farkında olduğu ve isteyerek bilinçli bir şekilde bunu yapmak istediği alenen görülmüştür” diye konuştu.  “Bunlar din düşmanları, camilere karşıdırlar” algısının yaratılmaya çalışıldığını dile getiren Hatun, halkın dini duygularının istismar edildiğini söyledi.  Söz konusu politikaların teşhir olduğunu ifade eden Hatun, “Burada yapılan camii inşaatı sürecinde halktan bağış toplamak için duvarlara yazılan ve sonrasında üstü kapatılan IBAN hesap numaraları ile yapılan büyük hırsızlık bütün halk tarafından bilinmektedir. Acil bir şekilde kentin ihtiyacı olarak başlanan camii inşaatı da ne hikmetse beş yıldır hala tamamlanmamıştır! Kentimiz için büyük önem taşıyan, yeşil kuşak alanını ve aynı zamanda kentin nefes alma koridorunu birilerinin rantına ve talanına kurban etmeyeceğimizi, anıtsal durumda olan yarım yüzyıllık yüzlerce ağacı kestirtmeyeceğimizi belirtiyoruz. Kentimizin bütün demokratik sivil toplum kuruluşlarına, siyasi partilerine ve halkımız bu konuda duyarlı olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu. (Haber Merkezi)

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TMMOB’dan duyarlılık çağrısı

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir