Pandemide Diyarbakır!

featured
GİYAV’ın pandemi sürecine dair Diyarbakır’da 87 çocuk ve ebeveynleriyle yaptığı çevrimiçi araştırmada, ailelerin eve kapanmayla ekonomik; çocukların ise eğitim, sağlık ve psikolojik sorunlar yaşadığını kaydetti
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Foto: Arşiv

Göç ve İnsani Yardım Vakfı (GİYAV), Diyarbakır’da yaşayan çocuklar ve aileleri ile pandemi dönemine ilişkin “Çocuklar ve Aile Halleri” araştırması yaptı. Çevrimiçi araştırma, 7-18 yaş aralığındaki 87 çocuk ve aileleri üzerinden gerçekleştirildi. Araştırmada, yetişkinlere 12, çocuklara ise 7 olmak üzere toplam 19 soru yöneltildi.

60 aile ekonomik açıdan zorlandı

Aileler, “Ailelerin eve kapanma sürecinde en çok zorlandığınız konular nedir?” sorusuna 60’ı ekonomik, 8’i sağlık, 10’u sosyal yaşam, 23’u eğitim, 25’i ise psikolojik; “Ailelerin hijyen araçlarına erişim sağlayabildiniz mi?” sorusuna da 14’ü erişebildiği, 51’i erişim sağlayamadığı, 22’si de kısmen erişim sağlayabildiği yanıtını verdi. Ailelere “çocukların davranışları üzerinde gözlemledikleri değişimler” de soruldu. Bunlardan 5’i çocuklarında tutarsız/dengesiz davranışlar, 37’si endişeli, 27’si saldırgan, 8’i çocuklarında içe kapanık,  4’ü çocuğunda yalnız kalma eğilimi, 23’ü ise herhangi bir değişim gözlemlenmediğini açıkladı.

Çocuklar EBA’ya erişemedi

Çocuklar “Koronavirüs ile ilgili ne gibi endişeleriniz vardı?” sorusuna da yanıt verdi. Çocuklardan 44’ü eğitim, 14’ü sağlık, 15’i sosyal yaşam, 30’u psikolojik, 7’si ise endişelerinin olmadığını belirtti. “EBA’ya erişim sağlayabildiniz mi?” sorusunu da çocuklardan 23’ü evet,  42’si hayır, 22’si kısmen diye yanıtladı.

64 çocuğun evinde internet yok

“Evinizde internet var mı?” sorusuna çocuklardan 23’ünün evet,  64’nün ise hayır yanıtını verdiği araştırmada, “Bu süreçte tv, tablet, telefon, bilgisayar ile günde kaç saat zaman geçiriyorsunuz?” sorusuna da çocuklardan 20’si 1 saat, 21’i 1-3 saat, 15’i 3-5 saat, 22’si 5 saat üzeri, 9’u ise (tv bozuk, tv yok, tablet yok, internet yok gerekçesiyle) zaman geçiremediği şeklinde yanıtlar verdi.

Sosyolog Dilan Ok

Sorunlar

Rapora ilişkin MA’ya bilgi veren Sosyolog Dilan Ok, araştırmada çocukların uzaktan eğitim ve internete erişimlerinin olup olmadığı, evde boş zamanlarını nasıl geçirdikleri ve salgın süreciyle ilgili bilgilendirilip bilgilendirilmedikleri gibi sorulara yanıt arandığını belirtti. Çocukların aileleri ile yapılan anket bölümünde ailelerin bu süreçte ne tür zorluklar yaşadıkları, çalışma ve gelir durumları, sosyal destek alıp almadıkları, hijyen araçlarına ulaşıp ulaşamadıkları ile ilgili sorularla bilgi alınmaya çalışıldığını kaydeden Ok, araştırmanın çerçevesinin GİYAV’ın hazırladığı, “Pandemi Döneminde Çocuklar ve Aile Halleri” başlıklı araştırma raporuyla birlikte çalışmış oldukları çocuklar ve ailelerinin Pandemi dönemini nasıl geçirdikleriyle ilgili olduğunu söyledi.

Bilgilendirilmediler

Ok, yüz yüze iletişimlerin sınırlandırıldığı bu süreçte ailelerin ve çocukların, “ifadelerine alan açmak, görüşlerini duymak ve duyurmanın” kendileri için elzem bir hale geldiğini belirterek, “Pandemi boyunca çocukların yaşamlarını doğrudan etkileyen çeşitli kararlar alındığı halde gözlemlediğimiz kadarıyla çocukların görüşlerinin alınmadığı gibi süreçle ilgili de yeterli bir bilgilendirme yapılmamıştır. GİYAV olarak bu zorlu süreçte çocuklara ve ailelerine ulaşıp görüşlerini almanın ve bu görüşlerin alacağımız karar ve izleyeceğimiz yol yöntemlerde önceliğimiz olduğunu/olacağını belirtmek isteriz” diye belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Pandemide Diyarbakır!

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir