Diyarbakırlılar: Projenin askıya alınması yerinde bir karar

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Devlet Demiryolları, Diyarbakır’da bulunan tren rayları boyunca 2 metre yüksekliğinde 12 kilometre uzunluğundaki beton duvarı yapımı projesi, Sivil Toplum Örgütleri ve kentteki vatandaşların yoğun tepkileri üzerine askıya alındı. Kenti ikiye bölecek çift taraflı duvarın yapımına ilişkin gazetemize konuşan çevre esnafı, duvar örüldüğü taktirde kepenkleri kapatmak zorunda kalacaklarını söyledi. Vatandaşlar ise duvar örmenin sağlıksız, ilkel olduğunu, projenin askıya alınmasının doğru bir karar olduğunu vurguladı.

‘Örülen duvar iletişimi kesecek’

Bağlar ve ofis semtini birbirine bağlayan yol güzergahında esnaf olan Mahsun Kereçli, örülen duvarı yanlış bulduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Kimsenin haberi olmadan kimseye bir şey söylenmeden çalışmayı başlattılar.  İnsanlar şehri ikiye bölen bu duvara karşı tepki gösterdikleri için çalışmayı yarıda bırakmak zorunda kaldılar. Bu yolda günde binlerce insan geçiyor. Bu yolu keserlerse ve bir çözün bulamazlarsa bu insanlar haklı olarak tepkilerini gösterir. Koronavirüs nedeniyle zaten işlerimiz düşük bu yollar kapandığı zaman eve ekmek götüren insanların ekmeği kesilecek. Buraya duvar örseler iletişimi kesmiş olacaklar. Yaptıkları şey ile kendi düzenlerini kurmuş olacaklar. Bu projenin çocukları korumak için yapıldığını düşünmüyorum. Çocukları düşünseler, yollarda, caddelerde ışıklarda mendil satan, cam silen başka işler yapan çocuklara sahip çıkarlar. Buna gelip duvar örerek karşı çıkıyorlarsa çok saçma bir fikir.”

‘Duvar örülse kepenk kapatmak zorunda kalırız’

Şehri ikiye bölen duvarın örülmesi neticesinde kendilerinin iflas edeceklerini ifade eden Veysi Gözcü ise “Buraya örülen duvar biz esnafları etkiler. Kenti Ofis ve Bağlar olarak ikiye bölecekler. Burada zor durumda kalırız.  Bizim müşterilerimiz Bağlar’dan geliyor yabancı kimse buraya uğramıyor. Burası kapanırsa bizde kepenk kapatmak zorunda kalırız. Sur olaylarında benim dükkanım oradaydı her şeyim gitti hiçbir şeyim kalmadı. Buraya geldik, toparlanmak için ama buraya duvar örülürse yine iflas edeceğim. Tekrar o duruma gelmek istemiyorum. Projenin askıya alınması çok doğru bir karar olmuş” dedi.

‘Duvar yapımı iyi ki durduruldu’

Esnaf olan Uğur Demirok da örülen duvara şu sözleri ile tepki gösterdi:

“Burası Ofisle Bağlar’ı birbirine bağlayan ana hattır. Buradaki insanlar bu yolu kullanarak evine, işine gidiyor. Burada ekmek yiyen bir sürü insan var. Bu insanlar nasıl yapacak? Buraya ayrı bir çözüm bulmaları gerekiyor.  Duvar ördüklerinde buradan çıkacağız, çünkü burası ölür. Burada insan sirkülasyonu var diye biz buraya geldik.  Bu şekilde olacağını bilseydik tutmazdık.  Tepkiler üzerinde durduruldu iyi ki durduruldu. Elle tutulmayacak bir proje. Hadi duvarı ördüler, insanların geçiş yolunu kapatmasınlar bari.  Tren rayı tam şehrin ortasında tren rayını şehir dışına çıkarsınlar.  Duyduğum duyumlara göre duvar örecekler duvarın üstüne de tel örgü yapacaklar. Çok sağlıksız ve ilkel  bir şey yapıyorlar bunu durdurmaları gerekiyor. “

‘Karşıdaki insanlar bu tafra nasıl gelecek’

Örülen duvarın anlamsız olduğunu vurgulayan Uğur adlı vatandaş, “Şu duvar barikatı o kadar önemli bir şey değil. Tamam trenin birine çarpmaması için iyi ama ardı için iyi bir şey değil. Karşıdan bu tarafa gelecek insan nerden gelecek? yol yok. Askıya alınması iyi olmuş çünkü bu şekilde olmaz.  Nereye kadar kapanmışlar,  oradaki insan nasıl Ofise gelecek? İki okulun arasını kapatmışlar. Örülen duvarlar madde bağımlıların meskeni haline gelecek.  Biz burada içildiğini gördüğümüzde polisi arayıp haber veriyoruz. Ama duvar örülse nasıl haber vereceğiz” ifadelerini kullandı.  Kaynak: Yenigün

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Diyarbakırlılar: Projenin askıya alınması yerinde bir karar

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir